Şair-Yazar

Cumali Karataş 1953 yılında Adana’da doğdu. Küçük yaş­lardan beri çeşitli işlerde çalışarak öğrenimini sürdürdü. Yapı Sanat Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra iki yılı aşkın bir süre Almanya’nın Stutgart, Hamburg, Segeberg, illerinde çalıştı. Sonraki yıllarda Kahramanmaraş, Tokat/Zile, Hatay/Antakya, Adana/Ceyhan ve Adana’da Karayolları sürveyanı, güvenlik görevlisi, polis memuru ve bankacı olarak görev yaptı. Küçük yaşlardan beri birçok işlerde çalışıp okumanın yanı sıra; duvarcı ustası ve ta­şeronu, inşaat kontrolörü, gibi görevlerde bulundu. Evli ve üç çocuklu olup, Halkbank’tan Teknisyen/Yön. Yrd. olarak emekli olduk­tan sonra yaşamını Adana’da sürdürmektedir.

İlk şiiri ortaokuldayken “Beşocak” dergisinde yayımlanıp, aynı yıl “Obalı Mehmet’in Destanı”nı yazıp, bastırıp, satarak halk ozanlığına ilk adımı atan Cumali Karataş’ın şiir, öykü, çocuk öyküsü, deneme, gezi notu, röportaj, söyleşi, araştırma, inceleme ve eleştiri türündeki çalışmaları “Cumhuriyet Kitap”, “Dünya Kitap”, “İnsancıl”, “Söylem”, “Damar”, “Agora”, “Çağdaş Türk Dili”, “Şiir Defteri”, “İlkyaz”, “Günce”, “Yelken”, “Çalı”, “Edebiyat Gündemi”, “Mersin Edebiyat”, “Tay”, “Günizi” ve gibi dergilerin yanı sıra “Yeni Adana Gazetesi Edebiyat ve Sanat Sayfası”nda yayımlandı. Türk asıllı Romen yazar Urfet Şachir tarafından Romence’ye çevrilen çocuk öyküsü ve şiirleri Romanya’nın “Levıathan” dergisinde yayınlandı.

Daha önce şiir ve öykülerinin yayımlandığı; arş. yazar, spor yazarı, köşe yazarı olarak yazdığı “Yeni Adana” gazete­sinde 1986 yılından beri haftalık olarak yazıp, 1993 yılından beri de her hafta sanat sayfası yapmaktadır. Haber koordinatörü, yayın koordinatörü, sanat danışmanı, basın danışmanı ve yayın-tanıtım danışmanı gibi dergi, gazete ve televizyon kapsamlı çalışmalarda bulunan ve DKM’nin (Dörtler Kültür Merkezi) genel sanat yönetmenliğini yapan Karataş; Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün 12 bölümlük Çukurova Sanat Projesi’nin de danışmanlığını yaptı (2017). “Öyle Kal, “Çocuk ve Şiir”, “Sevmek”, “Sevda”, “Güneyli Çocuk”, “Gurbet Eli” ve “Ahmet Remzi Bey Destanı” (şiir) ile “Öykü Güneşim”, “Ali’min Öyküleri”, “Alp’ten İnciler” adlı çocuk kitapları ve “Öykü Çınarı” adlı 10’lu çocuk seti yayımlanan Karataş’ın Adana B.Şehir Belediyesi tarafından “Postacı Adana Yollarında”, Seyhan Belediyesi tarafından da “Çukurova Söyleşileri” adlı kitapları yayımlandı.

Kurucusu, sanat yönetmeni ve güfte seçici kurul üyesi ol­duğu “Gramofon Müzik Ödülleri”ni bir ilk olarak, Şef Reyhan Karataş yönetimindeki “Adana’nın Sesi Musîki Derneği” ile Adana’da gerçekleştiren (1996) Cumali Karataş; Avni Anıl'ın önerisi ile başladığı Arif Nihat Aka ve Toktay Sökmen yönetimindeki “Divan Musiki Derneği”ndeki çalışmalarını daha sonra Reyhan Karataş ve Mustafa Taşçı şefliğindeki “Adana’nın Sesi Musîki Derneği” ile Suphi İdrisoğlu yönetimin­deki “Gönül Bahçesi Musıki Topluluğu”nda sürdürdü. Suphi İdrisoğlu, Mahmut Yivli, Seyfi Güldağı, A. Kadir Salar ve Turhan Taşan gibi tanınmış bestekârlardan besteleri konusunda destek gören; bestelenen 150 kadar şiirinden 27’si ile beste ve güftesi kendisine ait olan 30 kadar bestesinden 2’si TRT repertuvarında bulunan MESAM Tam Üyesi Cumali Karataş; başta TRT, Kültür Bakanlığı, Adana, Kadıköy, Narlıdere ve Polatlı Belediyeleri olmak üzere birçok ulusal yarışmalardan güfte, beste ve şiir dallarında 20 kadar ödül kazandı.

 

Yazarın, yayınevimizden çıkan kitaplarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıları kullanınız.

Ahmet Remzi Bey Destanı: http://www.gunceyayinlari.com/ahmet-remzi-bey-destani/p/1513

Güneyli Çocuk: http://www.gunceyayinlari.com/guneyli-cocuk/p/1514

Gurbet Eli: http://www.gunceyayinlari.com/gurbet-eli/p/1515

Sevmek: https://www.gunceyayinlari.com/sevmek/p/1554

Koca Sakarya: https://www.gunceyayinlari.com/koca-sakarya/p/1555

Atatürk ve Sanat: https://www.gunceyayinlari.com/ataturk-ve-sanat/p/1557

Atatürk'ün Sanat Nutku: https://www.gunceyayinlari.com/ataturkun-sanat-nutku/p/1556