Çağdaş Irak Türkmen Edebiyatı

Mezopotamya Türkmen Edebiyatının toplumcu gerçekçi sanatçılarından biri olan Hamamcıoğlu Hamza; Arapçanın yanında Türkmence ya da eski Türkçeyle yazdığı şiir, hikâye, kısa öykü, roman ile diğer edebî türlerdeki telif ve çeviri yapıtlarıyla tanınmıştır. Kerkük merkezinde yer alan Begler Mahalesi’nin simgesi olan Ali Beg Hamamı’nda tellaklık yapan Salih Muhittin Zeynel’in ilk oğlu olan Hamza, Kerkük’te Sarıkâhya Mahallesi’nde 1 Temmuz 1945 yılında doğmuştur. Ailenin Hamamcıoğlu soyadı da babalarının mesleğinden gelmiştir. Doğduğu şehirde ilkokulu, ortaokulu bitiren ancak liseyi geçim sıkıntısı dolayısıyla yarıda bırakan Hamamcıoğlu, hayat mücadelesinde kendi kendisini yetiştirebilmeyi başarmıştır.

Hamamcıoğlu Hamza, Kerkük’te birkaç yıl serbest çalıştıktan sonra 1971 yılından itibaren Bağdat’ta çıkan Yurt gazetesi mütercim sıfatıyla gazetecilik mesleğine başlamıştır. Daha sonra 1975 yılında tekrar doğduğu şehre dönmesiyle şehrin elektrik idaresinde çalışmış ve emekliğine kadar bu görevini sürdürmüştür. Emekli olduktan sonra farklı süreli yayınlarda yazılar yazmıştır. Kerkük adlı gazetenin editör sekreterliğini 16 sayı boyunca üstlenmiştir. Hamamcıoğlu Hamza; 72 yaşında kronik hastalıkları nedeniyle 16 Nisan 2017 yılında Kerkük’te hakkın rahmetine kavuşmuş ve naaşı doğduğu şehir merkezinde bulunan Şehitler Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir. Bazı çalışmaları; süreli yayınlarda tefrika edilmesine rağmen kitaplaştırılmamıştır.

Basılmış Eserleri: Şiir: Yedinci Kâdeh; 1989 (Eski Türkçe). Roman: Sırmalı Pabuç; 2007 (Türkçe), Beyaz Horuz; 2008 (Türkçe), Efsun; 2020 (Türkçe) ve Yorgun Kuta; 2020 (Türkçe).

Yazarın yayınevimizden çıkan kitaplarına ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız:

http://www.gunceyayinlari.com/efsun-ve-yorgun-kuta/p/1376