Günce Yayınları                                       

MUSTAFA ÖZBEY EDEBİYAT ÖDÜLÜ 2023

Menteşe Belediyesi

 

Günce Yayınları ile Menteşe Belediyesinin ilk kez 2022'de düzenlediği "Mustafa Özbey Edebiyat Ödülü"ne 28 yazar katılmış; Prof. Dr. Oktay Yivli, Prof. Dr. Yunus Balcı ile Senem Gezeroğlu'ndan oluşan jüri, oybirliğiyle ödülün Eskişehir'den başvuran "Orda Kimse Var mı" adlı dosyasıyla Gürcan Banger'e verilmesine karar vermiştir. Sürecin ardından dosya Günce Yayınları tarafından "Hayat Esnaf Lokantası" adıyla kitaplaştırılarak edebiyat dünyasına kazandırılmıştır. 

Yine iki kurumun iş birliğiyle düzenlenen "2. Mustafa Özbey Edebiyat Ödülü"ne büyük ilgi gösterilmiş, katılım sayısı 2023'te 58 dosyaya ulaşmıştır.

Ödüle başvuran dosyalar bekletilmeden Dr. Gizem Ece Gönül, Nilay Bilir ve Burak Biçer'den oluşan ön inceleme kurulu tarafından değerlendirmeye alınmış, böylece süreden kazanılmıştır. Yoğun bir inceleme ve sıkı bir eleme sonucunda 20 dosya jüri üyelerine sunulmuştur.

Ön incelemeyi şu dosyalar geçmiştir: "Girdaptaki Uzaklar", "Türkân Şoray Nerede", "Kişioğlu", "Sinek ve Adam", "Gönüldağı", "Bacasız Fabrika", "Bilecik'in Varlığına İnanmayanlar Derneği", "Bir Kavşakta Dört Hayat", "Köstekli Saat", "Paradoks", Oysaki Tanrı", "Öyküler", "13 Numaralı Oda", "Her Şey Başta Çok İyi Gidiyordu", "Umarsız", "Aynalarda Sır Olmak", "Babamın Kalbini Kim Çaldı", "Yitik Berber", "Bir Düş", "Kırık Testere."

Prof. Dr. Oktay Yivli, Senem Gezeroğlu ile Dr. Birsel Sağıroğlu'dan oluşan jüri; yoğun bir mesai harcayıp puanlama yaparak dosya sayısını ilkin 7'ye, ardından 3'e düşürmüştür. Final aşamasındaysa Engin Kükrer'in "Babamın Kalbini Kim Çaldı", Hasan Kılıç'ın "Paradoks" ile İ. Usame Yördem'in "Her Şey Başta Çok İyi Gidiyordu" dosyaları tartışılmıştır. Son karar olarak jüri, oybirliğiyle 2023 Mustafa Özbey Edebiyat Ödülü'nün adı geçen öykü dosyası nedeniyle Kırıkkale'den ödüle başvuran İ. Usame Yördem'e verilmesine karar vermiştir.

Sürecin ardından Yördem'in öykü dosyası Günce Yayınları tarafından kitaplaştırılacaktır.

Ödül töreni 4 Kasım 2023 Cumartesi günü saat 18.00'de Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'de bulunan Zihni Derin İş Hanında yapılacak olup törende Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, ödül sahibi, jüri üyeleri, Mustafa Özbey ve Belediye Basın Müdürü Cem Celal Dengiz bulunacaktır. Tören halka açık olarak gerçekleştirilecektir.