Kod: 978-605-73755-1-3
Neden-sonuç ilişkisine bağlı olarak etki alanı artarak yayılma eğilimi gösteren “ben” ve “öteki”nin içinde bulunduğu çatışma, toplumsal düzlemde başka çatışmaların da tetikleyicisi durumundadır. Zamanla etki alanının yayıldığı ve sınırlarının genişlediği “ben” ve “öteki” arasındaki bu çatışmanın, mutlaka kazanılması gereken bir göstergeler savaşı durumuna dönüşme olasılığı büyüktür. Özellikle günümüzde göstergelerin ve yüklendikleri anlamların kritik önem taşıdığı bu mücadele bağlamında “ben” ve “öteki” arasındaki ilişkinin ve doğurduğu olası sonuçların bireysel ve toplumsal düzlemlerdeki yansımalarını ortaya koymak olasıdır. Böylece “ben” ve “öteki” bağlamında hem 21. yüzyıl insanının sorunlarını tartışmak ve olası çözüm önerileri sunmak hem de alana katkı sunması açısından göstergebilimin merkeze alındığı yeni disiplinlerarası çalışmalar üretmek bu çalışmanın kazanımları olarak değerlendirilebilir.
Kimlik ve ötekilik varlıkbilimsel açıdan bir karşıtlık oluşturur. Bu karşıtlık yalnızca toplumsal bağlamda olmaz. Nesneler arsında, uzam, zaman ya da kültürel değerler açısından da anlamlıdır. Bu karşıtlık anlam sağlamada da önemli bir çıkış noktasıdır. Toplumda ve toplumun kullandığı değerlerde yer alan bu karşıtlık göstergebilim açısından da özellikle incelenmesi gereken bir alandır.
Elinizdeki bu kitapta, “ben” ve “öteki” arasındaki etkileşim, bu etkileşimin nasıl bir çatışmaya dönüştüğü ve bu çatışmanın yarattığı olası sonuçlar disiplinlerarası bir yaklaşımla irdelenmiştir. Bu sayede göstergebilim, bilimin farklı alanlarıyla ilişkilendirilmiş “ben ve öteki” arasındaki mücadele değişik bakış açılarıyla tartışılmıştır.
Editörlerin yaşam öyküsüne ulaşmak için aşağıdaki bağlantıları kullanınız:
V. Doğan Günay: http://www.gunceyayinlari.com/v-dogan-gunay-1174
Murat Kalelioğlu: http://www.gunceyayinlari.com/murat-kalelioglu