Şair
Rahmi Binici (1944), takvimler bin dokuz yüz kırk dört yılını gösterirken Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya gözlerini açtı. İlk adımlarını attığı, ilk sözcüklerini söylediği köyünün topraklarında tamamlayarak ilk öğrenimini, bin dokuz yüz elli beşte aldı diplomasını.
Bin dokuz yüz altmış dört yılında evlenerek üçü kız, üçü erkek olmak üzere altı evlat sahibi oldu. Oğullarından en küçüğünü henüz hayatının baharında iken otuz bir yaşında geçirdiği kalp krizi sonrası aniden kaybetmenin acısını yaşadı.
Babası, Sarıkamış’ta un ve şeker toptancılığı yapan bir esnaftı. O da bir esnaf oldu babası gibi. İlk şiirlerini bu dönemde yazmaya başladı. (Bin dokuz yüz seksende iş yerinde çıkan yangın sebebiyle yüzlerce şiiri yok oldu.) Bin dokuz yüz altmış yedide tuğla işine başladı, ardından bir tekstil mağazası açtı. Derken Sarıkamış’taki yaşam macerasına sona erdirip Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaşamaya başladı. Burada da Sarıkamışlılar firma adıyla hem tekstil işini devam ettiriyor hem de memleketinin adını işiyle beraber Gebze’de yaşatıyor.
İşi dışındaki zamanlarda sazıyla hemhâl olan Rahmi Binici, oğlunun kaybından sonra evlat acısı ile yaralanan yüreği bir daha el vermiyor sazını çalmaya. Âdeta küsüyor ve sazını bir daha eline alamıyor.
Uzun bir ayrılıktı artık onlarınkisi. Ama bir başka yol buluyor sazdan dökülemeyen nağmeler. Bu defa da söz olup mısra mısra akmaya başlıyor dilinden, kaleme yazmak düşüyor. Art arda diziliyor, dolup taşıyor şiirler.
Şimdi artık onları bir kitapta birleştirme ve ölümlü faniler dünyasında ölümsüz bir iz bırakma vakti.
Rahmi Binici’nin yaşam serüveninde, geçmişten gelip geleceğimize yol gösteren âşıklar ve şairler ilham kaynağı oluyor her daim. Birini söylesek diğerinin hatırı kalır.
Şöyle sıralıyor sevdiği âşıkları ve şairleri: Âşık Karacaoğlan, Sümmani Baba, Nihai Baba, Şenlik Baba, Âşık Veysel Şatıroğlu, Âşık Dadaloğlu, Davut Sulari, Âşık Daimi, Âşık Mahsuni Şerif, Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova, İlhami Demir, Mevlüt İhsani, Rüstem Alyansoğlu, Âşık Reyhani, Erol Ergani, Nuri Çırağı, Ali Ekber Çiçek, Muhlis Akarsu.
Yazarın, yayınevimizden çıkan "Sözler Perişan" kitabına ulaşmak için şu bağlantıyı kullanınız: http://www.gunceyayinlari.com/sozler-perisan/p/1492