Fiyat: 180 TL
Kod: 978-605-69145-2-2
“Anadolu’da, sistemli bir şekilde 13. Yüzyıl sonlarından itibaren Selçuklu sarayında başlayan ve 19. Yüzyıl’ın ikinci yarısına kadar varlığını etkili bir şekilde sürdüren Klasik Türk Edebiyatı veya diğer yaygın adıyla Türk Divan Edebiyatı, dünyanın en uzun ömürlü edebî hareketlerinden birisidir. Türk Tasavvuf Edebiyatı da -şiir başta olmak üzere- Türk Divan Edebiyatı’nın önemli bir yanını hatta denilebilir ki en zengin kaynağını teşkil eder.
Mutasavvıfların iddiasız, sıradan hayat anlayışında ve yaşayış tarzında temel hareket noktası; dünyanın aşırı yeme içme, gösterişli giyim kuşam, ihtiyacından fazla mal, mülk edinip servet sahibi olma, mevki, makam, şöhret hırsı peşinde koşup bencilce duygularla zevk safa içinde ömür sürme gibi maddi isteklerinden uzaklaşmak ve nefsini, egosunu terbiye edip eğiterek kalbini, gönlünü bütünüyle Allah’a vermektir. Onun için tasavvuf düşüncesinde; “mal çokluğu değil, gönül tokluğu” anlayışı esas alınmış ve insanın, “Hak yolunda gerçeği görmesi; yani dünyanın esaretinden, tutsaklığından kurtulmak niyet ve kararlılığı içinde maddi ihtiraslarından, zevklerinden uzaklaşıp özüne, iç benliğine dönmesi, sonuçta kendine gelerek, kendini bulması” hedeflenmiştir.”
Türk edebiyatının duayen hocalarından Prof. Dr. Önder Göçgün, Türk Tasavvuf Şiiri adlı kitabında hem edebiyatımızın tasavvuf macerasının kısa bir tarihçesini veriyor hem de tasavvuf edebiyatının temel terminolojisini ayrıntılı biçimde meraklılarına sunuyor.
Çalışma, yalnızca 9. Yüzyıldan günümüze tasavvuf içinde etkili olmuş düşünür ve şairlerin düşüncelerini vermekle yetinmiyor, tasavvufun Türkistan’da ve Anadolu’da aldığı biçim üzerinde de duruyor. Bütün bunlardan sonra Yunus Emre, Kadı Burhaneddin, Fuzuli, Şeyh Galip ve Sırri Hanım’ın metinleri üstünden okur için doyurucu açıklamalar ve yorumlamalar yapılıyor.
Yazarın yaşamöyküsüne ulaşmak için: http://www.gunceyayinlari.com/onder-gocgun
SATIN AL: https://www.kitapsepeti.com/turk-tasavvuf-siiri